В щата Оклахома приеха закон – абортите са забранени

Републиканският губернатор на Оклахома Кевин Стит подписа във вторник законопроектa, който криминализира извършването на аборт по желание в щата, съобщи CNN.

Законът предвижда извършването на аборт или опитът за извършване на процедурата да се счита за престъпление, което се наказва с максимална глоба от 100 000 щатски долара или с максимален срок от 10 години в щатския затвор, или и с двете.

„Като губернатор, аз представлявам всичките 4 милиона жители на Оклахома и те в голяма степен подкрепят защитата на живота в щата Оклахома. Искаме Оклахома да бъде най-професионалният щат в страната. Искаме да забраним абортите в щата Оклахома“, заяви той. Знам, че този законопроект ще бъде незабавно оспорен от либерални активисти от крайбрежието, които изглежда винаги искат да влязат и да диктуват, и да оспорват начина ни на живот тук, в щата Оклахома. Най-важното е да защитим неродените деца и правото на живота в щата Оклахома“, добави Стит.

Републиканския представител от щата Оклахома Джим Олсън, главният автор на закона, по-рано каза пред CNN, че вярва, че „изнасилването и кръвосмешението са ужасно престъпление“, но въпреки че такива бебета е заченато в „ужасна ситуация“, те „все още има право на живот“ “ „Бебето не трябва да носи отговорност за греховете на бащата“, каза той.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки осъди закона, като го нарече „един от най-екстремните закони, подписвани досега“. В изявлението си във вторник Псаки също призова Конгреса да приеме Закона за защита здравето на жените.

„Не се заблуждавайте: действията днес в Оклахома са част от смущаваща национална тенденция, атакуваща правата на жените и администрацията на Байдън ще продължи да стои с жените в Оклахома и в цялата страна в борбата да защити свободата си да правят собствен избор относно своето бъдеще“, каза тя.

Щатският конгрес на Оклахома одобри миналата седмица окончателно законопроекта, който прави извършването на аборт незаконно в щата, като изключения се правят само в случай на спешна медицинска помощ. Законът, който за първи път беше приет от Сената на щата миналата година, премина през водената от републиканците Камара на представителите със 70 гласа „за“ срещу 14 гласа „против“, без дебати и въпроси в залата.

Подписът на Стит върху законодателството направи Оклахома последния воден от републиканците щат, който одобри нови ограничения за достъп до аборт през последните седмици, след Аризона, Мисисипи и Южна Дакота.

Дискусиите са закрити за тази страница