В Швеция задържаха трима за подготовката на терористичен атентат

Трима души, заподозрени за подготовка на терористично нападение, бяха арестувани днес в предградия на Стокхолм, а властите казаха, че в случая има международни връзки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шведското вътрешно разузнаване заяви, че тримата са били задържани за свързани с тероризъм дейности на различни места в района на Стокхолм. Те са били следени от службата. Още няколко човека са били доведени за разпит.

Говорителка на разузнаването каза пред Шведската телеграфна агенция (ТТ), че случаят „има международни връзки, но не можем да кажем за кои страни става дума“.

„В момента нямаме данни, че става въпрос за нападение, планирано да бъде извършено в следващите няколко дни“, заяви тя. Според в. „Афтонбладет“ един от заподозрените е от Узбекистан.

Разузнавателната служба каза, че терористичната заплаха в Швеция остава „непроменена“ – трето ниво от петстепенна скала, което значи „повишена заплаха“. През април 2017 г. узбекистанец се вряза с откраднат камион в тълпа от пазаруващи хора в Стокхолм, като уби петима души и рани 14. Той каза, че е направил това, за да накаже Швеция за участието й в коалиция, водеща борба с групировката ИДИЛ.

Дискусиите са закрити за тази страница