В САЩ пак погнаха Хилари Клинтън

Държавният департамент на САЩ поднови разследването по делото, свързано с воденето чрез личен мейл сървър на официална кореспонденция от Хилари Клинтън, в качеството й на държавен секретар през 2009-2013 г., съобщава РИА Новости, позовавайки се на „Вашингтон пост“.

По данни на изданието през последните седмици разследващите от Бюрото за дипломатическа сигурност (звено на Държавния департамент) са се свързали със 130 бивши и настоящи служители на Държавния департамент, които са били уведомени, че имейлите, които са изпратили преди няколко години, са получили със задна дата гриф за сигурност и сега представляват “потенциални нарушения на сигурността.”

Отбелязва се, че разследващите са започнали да се свързват с бивши служители на агенцията по външни работи преди около 18 месеца, след което те са „прекратили усилията“, но отново са започнали работата си по случая миналия месец. Според публикацията подобно „вдигане на шум“ около случая представлява „нов фронт“, в който администрацията на Тръмп може да се изправи срещу обвинения в използване на власт срещу своите политически противници. Отбелязва се обаче, че хората, които сега са в полезрението на следователите, не са изправени пред наказателно преследване, но много от тях се опасяват, че резултатите от разследването биха могли да навредят на репутацията им.

Държавният департамент заяви, че следва стандартния протокол в разследването, което започна при администрацията на Обама. “Това няма нищо общо с това кой е в Белия дом”, е заявил висш държавен служител пред изданието.

Клинтън, която бе държавен секретар през 2009-2013 г., води своята официална кореспонденция чрез личен мейл сървър. През 2015-2016 г. ФБР проведе разследване дали е възможно изтичане на класифицирана информация. Според резултатите от разследването ФБР не открива престъпления в действията на Клинтън. Новините за спирането, възобновяването и повторното спиране на разследването срещу Клинтън оказаха голямо влияние върху популярността й преди президентските избори през 2016 г., които бившият държавен секретар загуби от Доналд Тръмп.

Дискусиите са закрити за тази страница