В последния лагер преди връх Шиша Пангма няма следа от Боян Петров

Няма следа от Боян Петров в последния височинен лагер 3 на Шиша Пангма. Китайските спасители, които издирват българския алпинист, са потеглили към връх Шиша Пангма. След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. Те са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха за БНР от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни.

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. По-рано съпругата на българина Радослава Ненова призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Facebook Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял. „От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и макар да ми е много трудно – не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи“, пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук-нататък решението е на спасителите, които – както стана ясно – се изкачват към Шиша Пангма. Очаква се те да пренощуват в лагер 3 и утре да щурмуват върха.

Докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.

Дискусиите са закрити за тази страница