Въоръжени убийци избягаха от затвора в София

Бягство от Софийския затвор. Двама осъдени на десетилетия лишаване на свобода са успели да избягат днес следобед около 15:45 ч. Били са въоръжени с пистолет, с който не е ясно как са се сдобили. Престъпниците са с тежки присъди след обвинения в убийство, опит за убийство, включително на полицаи, отвличане и др. По информация на Нова телевизия са имали и помагачи, които – също въоръжени и маскирани, са ги чакали отвън с кола. 

МВР разпространи имената и снимките на избягалите престъпници. Потвърди се информацията, че става въпрос за автори на тежки криминални престъпления с големи присъди.

Единият от избягалите – Радослав Колев, е рецидивист, осъден на наказание лишаване от свобода в размер на 26 години, като причината за това е извършено от него убийство.

Вторият е Владимир Стефанов, също рецидивист, осъден на на 30 години затвор за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Образувано е досъдебно производство по чл. 297 НК /бягство на затворници/, като предмет на проверка са и действията на охранителния състав в Затвора „София“. По първоначални данни, бягството е извършено и чрез заплаха на дежурни надзиратели с огнестрелно оръжие, с което затворниците са разполагали, като по този начин са преодолени няколко поста в корпуса на Затвора „София“.

На място са изпратени двама прокурори от СГП, като действията по разследването се извършват от СДВР. Столичната полиция призовава гражданите, които разполагат с допълнителна информация за издирваните, да сигнализират при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

От СДВР предупреждават гражданите да сигнализират веднага, в случай че забележат двамата мъже. По данни на полицията те са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива. 

 

Дискусиите са закрити за тази страница