Възможно ли е днес светът да отваря нова страница в историята си?

Възможно ли е днес светът да отваря нова страница в историята си? Или поне част от него, който е по-пряко свързан с проблемите и конфликтите на Корейския полуостров. Преди няколко часа започна историческата среща между лидерите на Северна и Южна Корея. Рано тази сутрин Ким Чен Ун пресече демаркационната линия при 38-мия паралел, разделяща поуострова, и така стана първият севернокорейски лидер, който посещава Южна Корея след края на корейската война през 1953 г., предаде бТВ.

Като символичен жест за затоплянето на отношенията двамата лидери си стиснаха ръцете на граничната линия. Което ясно личи и от снимките, разпространени от пресслужбата на президентството в Сеул. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази увереност, че преговорите му с президента на Южна Корея Мун Дже Ин ще доведат до „добри и значими резултати”.

„Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи”, заяви Ким преди началото на преговорите в Дома на мира, намиращ се в южнокорейската част на граничното село Панминджон в демилитаризираната зона.

След първите половинчасови разговори стана ясно, че Ким е приел поканата да посети Сеул. Мун пък се е обявил за редовни срещи със севернокорейския си колега. Ким Чен Ун заяви също, че не иска „повторение на миналото” и че е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме Северна Корея.

От своя страна Мун Дже Ин окачестви решението на севернокорейския лидер да пресече демаркационната линия между двете държави като „символ на мира” и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат „смели решения”.

Дискусиите са закрити за тази страница