Вучева: Трябват ни предимствата на еврото, не можем да стоим безкрайно във валутния борд

Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд – съвсем идентични условия с нашите.
Това каза за БНР финансовият експерт професор Христина Вучева:

„За съжаление, ние не успяхме да направим като страна това, което те сториха – пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 (известен като „чакалня“ на еврозоната) – нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни“.

Вучева коментира в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд“ у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея:

„Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много на сериозно тези негови твърдения“.

Ние не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.

„На нас ни трябват и предимствата на тази единна валута“, подчерта професор Вучева.
Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Дискусиите са закрити за тази страница