Втора жена се кандидатира за президентските избори в Русия

Журналистка стана втората жена, която обявява кандидатурата си за президентските избори в Русия, изтъквайки, че искала да използва изборите, за да агитира за правата на самотните майки и деца, съобщава „Ройтерс“, цитиран от news.bg

Президентските избори в Русия ще се проведат през март следващата година. Руският президент Владимир Путин се очаква да се кандидатира за пореден мандат и да спечели без никакви проблеми, но все още не е обявил плановете си.

Някои опозиционери смятат, че целта на Кремъл е да „наводни терена“ с кандидати, чието предназначение е да разсейват и забавляват, за да засилят избирателната активност и да разделят либералната опозиция.

Кремъл отрича горното, твърдейки, че всеки, който отговаря на критериите, може да се кандидатира.

По-рано днес 37-годишната Екатерина Гордон, която е работила като телевизионен и радиоводещ, заяви, че се кандидатира като независим президентски кандидат.

По думите ѝ, тя никога не е гласувала, но е била разочарована както от либералната опозиция, така и от прокремълските политици.

„Разбрах, че всички се хранят от една и също копаня“, изтъкна Гордон във видео, публикувано онлайн.

„Има много популистки теми… Ала има една реалност – ние сме държава на самотни майки и никой не го е грижа за тях“, изтъква тя.

Тя увери, че не е съгласувала кандидатурата си с Кремъл и имала опит с подобни проблеми, пред които е изправена руската жена заради това, че била собственичка на адвокатска кантора.

Друга жена кандидатка, телевизионната водеща Ксения Собчак, заяви по-рано този месец, че планира да се кандидатира за президент, предлагайки алтернатива на либералните избиратели, недоволни от управлението на Путин, макар че върху нея също падат съмнения, че е „прокси“ на Кръмъл.

Критикът на Кремъл и опозиционен лидер Алексей Навални също иска да се кандидатира, но руската централна избирателна комисия обяви, че няма право заради осъдителна присъда, която според него е политически мотивирана.

Дискусиите са закрити за тази страница