Всички сценарии за Брекзит остават на масата

Всички сценарии за излизане на Великобритания остават на масата. Това коментираха част от българските евродепутати в Европейския парламент в Страсбург след снощната съкрушителна загуба на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит.

Според представителите ни в институцията ситуацията след отхвърлената сделка предизвиква хаос и несигурност за това по кой точно път ще поеме Великобритания.

Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани дори и при сценарий за излизане на кралството без сделка. Това коментира в кулоарите на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев.

„Целият Европейски съюз стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Франция, Полша и така нататък. Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3,6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, така че нямам притеснения на този етап. Въпросът е наистина със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант на твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания“.

Двата най-добри варианта са излизане със споразумение или Великобритания да остане в общността, допълни Радев и каза, че ЕС е подготвен и с резервен план за твърд Брекзит, така че да бъдат избегнати сътресения за европейските граждани.

„Топката е в полето на Великобритания“, каза от своя страна българският евродепутат от групата на социалистите и демократите и БСП Момчил Неков:

„Всички варианти са на масата. Единственото ясно е, че няма никаква яснота, хаосът е пълен. Най-важното е, че бизнесът се вози вече на това влакче на ужасите две години и половина и британското правителство действа така все едно има цялото време на света“.

Излизането на Великобритания без сделка не е в интерес нито на Лондон, нито на Европейския съюз, коментираха още пред „Хоризонт“ български евродепутати.

Според Ева Майдел от ЕНП/ГЕРБ подобен сценарий може да доведе до хаос и несигурност за бизнеса:

„Със сигурност не е в интерес на Великобритания да излезне от ЕС без тази сделка, защото в деня, в който те излязат без такова споразумение, без ясен преходен период, това със сигурност ще създаде много голям хаос, много голяма неяснота за бизнеса и голяма несигурност“.

Трябва да се потърси политически консенсус в Лондон между консерватори и лейбъристи, коментира евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Илхан Кючюк:

„Най-добрият вариант и за ЕС, и за Обединеното кралство е да останем съюз от 28 държави. Винаги има вариант и затова трябва да има разбиране и от двете страни. ЕС трябва да продължи политиката си по отношение на Великобритания и със своите червени линии, които бяха заложени още преди две години“.

Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти/ВМРО прогнозира, че Тереза Мей умишлено ще забави следващото гласуване на сделката ѝ:

„Най-вероятно госпожа Мей ще изчака трите дни, които има сега според правилата на Камарата на общините и ще се опита да протака следващо гласуване, колкото е възможно по близко до 29 март с идеята да стресне и лейбъристите, и своите собствени народни представители“.

Дискусиите са закрити за тази страница