Всички прасета в село Мечкарево са заклани в съответствие с разпореждането

От днес започнаха проверки на ветеринарните власти и в сливенско в три километровата санитарна зона около промишлените свинекомплекси. Целта е да бъде установено има ли все още живи прасета в дворовете.

Георги Христов, който е отглеждал две прасета казва,че се е съобразил с разпоредбите за доброволно умъртвяване на животните си още миналата седмица. Категоричен е, че след като отмине опасността от разпространение на заразата отново ще гледа прасета.Георги Христов: Какво да правим, щом е за всички няма смисъл да се съпротивляваме и да правим, глоби може да има.

Село Мечкарево се намира в непосредствена близост до една от четирите свинеферми в областта.д-р Димо Кондов, ОДБХ, Сливен: В село Мечкарево са се отглеждали 17 прасета заден двор на 10 собственика. Всички са заклани в съответствие с разпорежданията, така че нищо няма да умъртвяваме на този етап, само дезинфекция и да се уверим, че всичко е спазено, това, което е наредено.

Ветеринарните екипи казаха, че предстои проверка в около 100 населени места в Сливенска област. Там, където бъдат намерени животни, ще бъде направено 24-часово предписание, след което ще се пристъпва към умъртвяване на прасетата по хуманен начинд-р Емил Георгиев, ОДБХ, Сливен: След което се изнасят с помощта на кметството се заравят. Днес ни е първият ден, в който тръгваме да реагираме за тези неща.

Ветеринарите ще разчитат на помощта на полицията, ако възникне напрежение с някои от стопаните, които все още не са умъртвили животните си.

Дискусиите са закрити за тази страница