Вселенският патриарх даде на украинската църква независимост

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко и патриархът на Константинопол Вартоломей подписаха споразумение за създаването на самостоятелна украинска църква, съобщава ТАСС. Церемонията по подписването се състоя в събота в резиденцията на патриарха в Истанбул, предаде БГНЕС.

„Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество между Украйна и Вселенската патриаршия“, заяви Порошенко. „Украинците се молеха за Господ да им изпрати една православна автокефална църква“, добави той. Според президента на Украйна „процесът е завършен и са създадени всички условия, за да се подготви Вселенския събор „.

Вартоломей отново потвърди, че има право да предоставя автокефалност и заяви, че това „ще помогне за преодоляване на схизмата, който съществува в Украйна от 30 години“. „Благодаря ви и за предишните посещения на Вселенската патриаршия, за красивата църква“ Свети Андрей „, която ни дадохте в Киев, и която ще бъде постоянното представителство на църквата майка в столицата на Украйна“, каза той при срещата си с Порошенко.

Дискусиите са закрити за тази страница