Всеки четвърти по света смята руската на меса в Сирия за правилна, у нас – всеки трети

Четирима от десет от респонденти в глобален мащаб оценяват руската намеса в сирийския конфликт като „позитивна“. Малко по-малко (по-малко от една трета от интервюираните) виждат ролята на Москва в конфликта като „негативна“. Това показват резултатите от мащабно глобално проучване на Gallup, осъществено в 53 държави от всички континенти. Във всяка една от тях са проведени интервюта с по около 1000 души, като общият брой на участвалите в изселдването е 54 569.

Другия много дискутиран въпрос – потенциалната руска намеса в последните президентски избори в САЩ и повлияването на резултатите от тях, разделя мненията по света на три: 37% от запитаните по света смятат, че възможно Русия да е повлияла на резултатите от изборите, 33% споделят обратното мнение и останалите 30% нямат конкретно мнение по въпроса.

Въпросът за ролята на Русия в сирийския конфликт разделя мненията и на Стария континент – „негативно“ доминира сред страните от Западна Европа, а на обратното мнение са страните от Източна Европа и европейските страни, които не са членки на Европейския съюз.

В България намесата на Русия в Сирия се приема положително с около 37% от анкетираните, а негативно – сред 19%. Но като цяло обществото ни не желае да дава крайни оценки или да изрази мнение по въпроса – 44% остават в „междинната“ позиция между двете опции, отбелязват от „Галъп интернешънъл“.

В глобален мащаб най-недоволни от руските действия са САЩ и Латинска Америка, докато Близкият Изток, Източна и Западна Азия, Индия. Дори и в самата Русия споделят мнението, че руските действия в Сирия имат положителен ефект.

Най-голям дял на споделящите мнението, че Русия е изиграла определена роля в президентските избори в САЩ, е отчетен в западноевропейските страни и САЩ. Опонентите на тази теория са респондентите от Латинска Америка, Азия, Източна Европа и Близкия Изток.

У нас мненията са типични за източноевропейци: съгласни с наличието на руска намеса в американските избори за президент са 16%, на обратното мнение са 37%. Но и тук българското общество не иска да стига до крайности и 47% от респондентите не изразят своето мнение по темата.

Дискусиите са закрити за тази страница