ВМРО категорично ще подкрепи президентското вето

ВМРО ще подкрепи президентското вето на Румен Радев върху Изборния кодекс, както и евентуалните промени за преференциите, внесени от ГЕРБ. Това заяви организационният секретар на партията Юлиан Ангелов пред Канал 3.

Така депутатите на Каракачанов ще бъдат единствените заедно с „Атака“ до момента, които ще дадат рамо на Румен Радев, докато издигналата го за президент БСП му отказа подкрепа и заяви, че няма намерение да се върне и да гласува за президентското вето.

„БСП, ако не се върнат в залата, толкова по-зле за тях. В крайна сметка, когато те твърдят, че работят в интерес на българското общество, са длъжни да влязат в българския парламент, да участват в дебатите и да решат по този начин нещата в интерес на хората“, коментира Ангелов.

Той мотивира подкрепата на ВМРО за ветото на държавния глава с довода, че са го призовали да наложи такова.

„Защото нашата позиция винаги е била да се запазят преференциите и да има избор на нова ЦИК, както си е спрямо закона. Така че ние сме я казали нашата позиция от самото начало, няма да променим своето становище и ще подкрепим естествено и ветото на президента“, каза депутатът от Обединените патриоти. Той уточни, че войводите ще гласуват в пленарната зала за отхвърлянето на закона в сегашния му вариант, без значение дали става въпрос за частично, или цялостно вето на президента.

„Тези промени, които ние считаме, че са вредни за българското общество и демокрацията в България, трябва да бъдат спрени“, категоричен е човекът на Каракачанов.

„Няма никакъв проблем дори и да мине ветото в парламента, а след това да се приемат промени в кодекса, които да уточнят нещата с други текстове в кодекса, смята той. По думите му от ВМРО не считат, че машинното гласуване е някакъв проблем или най-важното нещо за българските избиратели.

„Напротив, ние считаме, че носи своите рискове и опасности, виждайки, че държавите в Европа и в ЕС премахват всякакви видове машинно или електронно гласуване с оглед на сигурност на вота на избирателя“, добави Ангелов.

Дискусиите са закрити за тази страница