Властта замазва реалните проблеми, смята политологът Антоанета Христова

„Има замазване на реалните проблеми с темите за прокуратурата – високите цени, късният бюджет. Чака се, всички партии мерят кога е удобно за вот на недоверие, но той е абсолютно логичен“. Това заяви за „Денят на живо“ политическият психолог проф. Антоанета Христова. Политологът доц. Мария Пиргова се съгласи и допълни, че вотовете на недоверие ще завалят, защото ГЕРБ и ДПС ще блокират парламента с всички възможни средства.

„Политическият сблъсък между две институции – правителството и Петков, от друга Гешев и прокуратурата. Желанието и на двете страни е да няма скрито-покрито и всичко да е прозрачно пред обществото. Това е война. Важно е дали политическото или процедурното говорене ще надделее“, каза още проф. Антоанета Христова.

Според нея в обществото има желание за спешно възстановяване на чувството за справедливост. „Системата е сложна, хората не я познават достатъчно, затова трупането на рейтинг от този и онзи на гърба на институциите, показва, че истината е различна от много говоренето. Ще започнем да разбираме с времето какви са процедурите. Гешев даде първия процедурен урок“, коментира тя. И уточни, че промяната не може да бъде свързана с имена – персонална, а само структурна и процедурна. „Хората са важни, но те идват след като системата е поправена“, счита психологът. 

От своя страна преподавателят по политология доц. Мария Пиргова посочва, че не става дума за война, а за управление, за наместване на правомощията на институциите. „Абсолютно говорене, едно натягане на психологически елементи на война и на противоречия. Чисто управленски нищо не се случва поради липса на механизми. Никой не очаква ВСС да прекрати правомощията на Гешев, но се вижда, че в държавата няма справедливост години наред“, сподели тя. И допълни, че прокуратурата не казва кой е виновен и кой е действал незаконно.  Доц. Пиргова определи като нещастна държавата, в която се стига до това премиерът да носи съдебни документи лично в прокуратурата.

По думите й бездействието се отразява на цялото управление, не може да се каже какъв модел сменяме. „Корупционният модел трябва да се докаже. Категорията „справедливост“ е свързана с юридическата и съдебната власт, но не и с изпълнителната“, смята тя. Проф. Христова не бе съгласна с това твърдение. „Справедливостта е много повече от съдебната власт“, обясни тя. Мнението на Пиргова е, че кое е справедливо и кое не, решава съдът. Христова отново не бе съгласна. „Процедурите минават през много институции“, отбеляза тя.

 

Дискусиите са закрити за тази страница