(ВИДЕО) Борисов посети завод в Търново и обяви: Китай ни праща самолет с респиратори и маски

„Голямо благодаря! Не само, защото произвеждате прекрасни дезинфектанти, а защото с голямо сърце направихте дарение за стотици хиляди левове за Министерството на здравеопазването, за нашите лекари, медицински сестри, болници. Направихте голямо дарение вчера и за църквите и манастирите в България“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети завода на „Хигиенно-медицинска индустрия“ ООД във Велико Търново. 

По традиция Бойко направи почитателите и последователите си във Фейсбук свидетели на обиколката му на живо, чрез live излъчване. Долу можете да видите цялото му посещение!

Компанията е най-големият производител на дезинфектанти в България и има 25-годишен опит в своята сфера. Хигиенните материали, които произвежда екипът от 150 души, са предимно за професионална употреба и най-вече за приложение в лечебните заведения.

„Тук видях и препаратите, с които се мият улиците във Велико Търново“, каза още премиерът Борисов. Министър-председателят изрази благодарност към кмета на града Даниел Панов, както и към всички кметове в цялата страна, социални служби и екипи на патронажа, които са изключително активни и постоянно са в помощ на нуждаещите се българи по време на извънредното положение заради COVID-19.

„На вас още веднъж голям поклон за щедростта и голямото сърце, защото в първите моменти на болестта, когато тя дойде, дезинфектантите бяха изключително важни и вие се отзовахте“, каза премиерът Борисов пред ръководството на завода във Велико Търново. Той отбеляза, че те и други подобни предприятия разнасят славата на България из цяла Европа.

„Австрийската държава дари на Италия 3 тона дезинфектанти, а ние дарихме 8 тона дезинфектанти на Министерството на здравеопазването, които те са разпределили“, заяви управителят и съсобственик на завода от Велико Търново Виктор Азманов.

По време на посещението си в Деня на българската конституция министър-председателят Бойко Борисов поздрави жителите на Велико Търново по случай приетата преди 141 години Търновска конституция, която е била една от най-демократичните за времето си. Премиерът изтъкна, че за развитието на града държавата е дала над 50 милиона лева. „А завършването на автомагистрала „Хемус“ ще е като пълноводните реки, които ще променят града. Така че нека се пазим 2-3 седмици, това ми е молбата – заради вас, заради нас, заради всички“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Пред медии във Велико Търново той каза още, че тази вечер със самолет на НАТО се очаква да пристигне дарение от Китай за България. То бе договорено след разговор на премиера Борисов с президента и премиера на Китай – Си Дзинпин и Ли Къцян.

„В него ще има респиратори и маски от най-висок клас за самите лекари. Самолетът ще бъде пилотиран от американски пилоти – две жени. Ще го чакат и американският, и китайският посланик, и нашият министър на здравеопазването, както и шефът на Щаба, за да може още утре дарението да бъде разпределено и да тръгне към болниците“, добави министър-председателят Бойко Борисов.

Дискусиите са закрити за тази страница