Взрив в заведение уби лидера на ДНР

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република в Източна Украйна е бил убит днес при взрив в заведение в Донецк, обяви администрацията на проруските сепаратисти, предаде Ройтерс. Александър Захарченко почина в резултат на терористичен акт, съобщи информационната агенция на сепаратистите.

Руското външно министерство заяви, че има основания да смята, че Киев е отговорен за смъртта на Захарченко, предаде РИА Новости. Говорителката Мария Захарова посочи, че смъртта му показва, че Киев е решил да води „кървава битка“ и се е отказал от обещанията си да търси мир, предаде БНР.

Според Службата за сигурност на Украйна обаче убийството на Захарченко е резултат на конфликт между „терористите и техните руски спонсори“.

По професия електромеханик, Захарченко (42 г.) оглави донецките сепаратисти скоро след отцепването им от Киев през 2014 г. и през ноември същата година бе утвърден чрез избори начело на така наречената Донецка народна република.

През юли миналата година той обяви планове за създаване на нова държава – „Малорусия“, в източните украински територии, но инициативата му бе отхвърлена дори от сочената за поддръжник на сепаратистите Москва.

През 2016 г. Захарченко обяви публично, че властите в Киев подготвят физическото му ликвидиране – твърдение, което бе отхвърлено категорично от украинското правителство.

 

Дискусиите са закрити за тази страница