Вежди Рашидов скочи срещу свободата на словото, израждала се в свободия

Минават се границите на свободата на словото и идва „свободията“. Това обяви в ефира на БНТ председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, който коментира ситуацията с Българското национално радио.

„Айде стига с тази свобода на словото. Всеки ден ни плюят като каруцари. Стига сте се заигравали с тази свобода“, заяви той.

Програма „Хоризонт“ на БНР спря излъчването тази седмица за ден, след като дългогодишната съдебна репортерка Силвия Великова, критична към прокуратурата, бе отстранена от ефир и като репортер. А след това – възстановена от премиера Борисов, но с уточнението от ръководството на радиото, че ще има прикрепен втори репортер „за плурализъм“. 

„Трябва да внимаваме обаче, защото се минават границите на свободата и идва свободията. Онова, което мен ме притеснява – улицата започва да кадрува. Не може само един да носи отговорността и да яде шамарите. Общественото мнение е много важно, но е мнение. То обаче се манипулира. Медиите имат собственици и те го манипулират“, каза още Рашидов.

И подчерта, че генералният директор на общественото радио носи отговорността. 

„Медийните закони са остарели много и това трябва да се променят. Трябва да гарантираме свободата на словото и да гарантираме спокойствието на медиите“, отбеляза още той.

Дискусиите са закрити за тази страница