Валентин Радев: Премиерът ни каза "Стига толкова"

Вътрешният министър Валентин Радев и регионалният Николай Нанков дадоха извънредна пресконференция в Министерския съвет. Повод са подадените от тях оставки. На събитието не присъства третият оттеглил се министър – на транспорта, Ивайло Московски с обяснението, че той е в отпуск по болест.

Повод за поисканите от премиера Бойко Борисов оставки била катастрофата край Своге в събота, след която загинаха 17 души.

Валентин Радев каза: „Това време ни трябваше – вече пети ден, така се разбрахме и с премиера, да предадеме всичко на следствието, на прокуратурата, ние министрите, преди да, както днес той ни каза – „стига толкова, това е денят, каквото можахте, помогнахте, дадахте всички материали, донесете оставките”. И ние дойдохме и ги депозирахме.”

Регионалният министър Николай Нанков пък обяви: „И тримата колеги – и аз в качеството си на министър, и колегата Радев, и Ивайло Московски депозирахме днес нашите оставки пред министър-председателя. Както заявихме, още в неделя изразихме нашата готовност по линия на политическата отговорност, която трябва да бъде поета след трагичния инцидент миналата събота, да подадем нашите оставки. И днес вече те са факт, депозирани са в деловодството на Министерския съвет.”

Валентин Радев коментира: „Така постъпваме в политическа партия ГЕРБ. Ние носим политическа отговорност. Поставени сме на тези позиции, за да свършим определена работа. След като се случи този инцидент, без да имаме персонална вина… но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от такава трагедия.”

След въпрос дали ще минат в опозиция, Николай Нанков каза, че това няма да стане „в никакъв случай”. По думите му емоции и чувства не трябва да бъдат използвани. Те били хора с морал и затова понасяли тази отговорност.

На питане дали са написали мотиви за оставките си, Валентин Радев отговори: „Мотиви не сме писали. Аз не видях колегата какво е написал. Аз мотиви не съм писал. И аз това, което ви казвам, това е. Ние сме разговаряли с премиера за това, така че няма какво да го убеждаваме или пък да пишеме мотиви за пред вас. Мотивите са това – носиме политическа отговорност, персонална вина всеки един от нас… вероятно и такава има, но има много други, които са виновни за това, което се е случило. Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, аз поне схващам нещата, така че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата. Пътно-транспортните произшествия в България, нека го кажа, през последната, 17-та, и сега, тази година – кривата е надолу. Ние ги намаляваме. Там всичко върви добре, в добра посока. Да де, но се случи това. Трудно ще го обясниме. Единственият начин да го обясниме сега, преди органите да кажат кой е виновен, ние… политическа отговорност казваме – ето. Ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставка. Така се прави по белия свят. И ГЕРБ го прави.”

Вътрешният министър в оставка заяви, че вероятно той и колегите му ще се върнат в парламента като депутати. Така било редно, за да продължат да отговарят на въпроси.

„Вероятно ще се върнем в Народното събрание. Чак такива детайли – не сме отивали натам. Ние сме министри в оставки, докато се намерят нови министри. Това е работа на премиера. Ние продължаваме да си вършим работата. Предполагам, че това е естественият ход – за да сме на светло пред вас най-малкото. Щото ако се скриеме и ни няма пък и там, ама това е само мое разсъждение в момента. Нека го обмислим, ще решиме с партията какво да направим. По-добре там – да ни питате, да продължаваме и ние да даваме информация. Така аз си мисля.”

След въпрос какви са техните грешки, Николай Нанков коментира, че може би следва да се признае, че нямало толкова добра комуникация и координация между отделните ведомства по темата пътна безопасност. И това била една от грешките на тримата министри.

Дискусиите са закрити за тази страница