Бюджетната комисия подкрепи партийна субсидия от 1 лев

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие предложението на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се намалява субсидията на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас.

Бюджетната комисия прие предложението на ДПС партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. То бе заложено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се изменя Законът за политическите партии.

В досега действащите разпоредби дейността на политическите партии се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Прието бе предложението на работната група държавата и общините да предоставят безвъзмездно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предложението на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лв. Депутатите отхвърлиха предложението на ВМРО партиите, които имат парламентарни групи, да получават допълнителни субсидии. 

Окончателното решение ще бъде взето на пленарното заседание в петък, когато промените в закона ще бъдат гласувани на второ четене.

Темата днес предизвика горещ дебат сред депутатите в комисията. От ДПС защитиха своето предложение, че ако държавното финансиране на партиите бъде драстично намалено, то по-добре да бъде сведено до 0 лева, което да доведе до възможност политическите сили да получават средства по прозрачен начин от физически и юридически лица.

„Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси?“, попита Йордан Цонев по време на дебатите. „Ние правим това против волята си. Ние правим това, защото ни принуждавате. Ние искаме публично финансиране, но не в изсмукан от пръстите размер, а в реален размер“, допълни още той.

Той подчерта още, че за провеждането само на едни избори, една политическа партия има нужда от минимум 2 млн. лв., с които да финансира медийната си кампания и да разработи рекламни материали. От ДПС са категорични – партиите имат нужда от обществено финансиране в достатъчен размер.

Категорично против се обявиха и от БСП. „Ние не сме наивници. Това е един внимателно разработен сценарий от години“, коментира проф. Румен Гечев. Бившият вицепремиер в правителството на Жан Виденов информира, че тенденцията в Европа е за постепенно увеличаването на публичното финансиране на политическите сили. „Това, което от ГЕРБ предлагате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лева. Ще ми слагате на Трабант двигател от Мерцедес. Ние сме членове на ЕС“, каза още той.

Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обвини БСП, че единствено критикуват, но не предлагат конкретни промени.

Дискусиите са закрити за тази страница