Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни

ългаро-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм, съобщават от прессужбата ма Министерския съвет.
 
Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец“ и очистно съоръжение „Недялско“ ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб.м до 15,7 млрд. куб.м годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока – от Турция към България.
 
Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза българският министър-председател.

Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма.

Бинали Йълдъръм подчерта, че „дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си“. „Заради това аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата „мир“, подчерта в отговор Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията  на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул.
 
В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.
 

Дискусиите са закрити за тази страница