Българката Маргарита Желязкова е избрана за общински съветник в Холандия

Маргарита Желязкова влиза в общинския съвет на град Енсхеде като представител на партията „Демократи 66“. Тя беше на четвърто място в листата на партията, но с преференции се изкачи до второ.

Маргарита Желязкова става част от общинския съвет на град Енсхеде след местните избори, които се проведоха на 21 март в Холандия. Българката е представител на либерално-центристката формация „Демократи 66“, която завършва втора в града, въпреки че в национален мащаб търпи загуби. Самата Маргарита беше първа жена в листата на партията, на четвърто място, но чрез преференциален вот гласоподаватели я изпращат на втора позиция.

Доктор Маргарита Желязкова е родена в Пловдив, а през 1990 година заминава за САЩ. Завършва висше образование в Ню Йорк, където изучава философия и политология. От 1993 година е в Холандия, а преди 10 години участва в създаването на програма за обучение на учители в университета на Твенте, където преподава и до днес. Едни от основните ѝ цели са да мотивира повече жени да се включат в политиката, както и да приобщи имигрантските общности в изборния и обществен процес.

Повече за Маргарита можете да прочетете в рубриката ни „Отвъд границите“, където тя ни заведе на виртуална разходка из житейския си път непосредствено преди вота в Холандия.

 

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница