Българи вече вадят и по 500 лева за заря пред дома на Нова година

Хората отделят все по-големи бюджети за фойерверки, заяви пред БГНЕС Емил Йорданов, търговец на пиротехника. Основно хората купуват заря последните три дни преди празника. Българинът иска да си спести тази опашка, навалицата и вече започнал да идва по-рано. „Но от средата на декември започват основните продажби на фойерверки”, каза експертът.

Търговците на пиротехника предлагат всякакви варианти за хубава заря – от 5 лева до без горна граница. Наблюденията на Емил Йорданов обаче са, че хората започват да отделят все по-големи бюджети за фойерверки. „Да кажем, че вече средният бюджет е над 150 лв. до към 500 лв. дори отделят – едно семейство, или няколко семейства събират. Бюджетите им варират между 200 до 500 лв. специално за Нова година, за последните дни от годината. Иначе през годината за различни поводи горе-долу такива са им бюджетите. Последните две години определено бюджетите нараснаха, преди това бяха по-мънички”, споделя експертът.

Фойерверките се делят на класове – има категория 1, 2, 3, които са разрешените от закона за любители. Над тези – четвърта категория, те вече са само за професионалисти. Има и пиратки и 2 и 3-та категория. „Ако се употребяват както трябва всичко е безопасно. Най-важното е да се чете инструкцията. Да не се употребява алкохол преди да се използват пиротехнически изделия и да се спазва възрастовото ограничение”, съветва експертът.

Той посочва, че за лица под 12-годишна възраст пиротехническите изделия са изцяло забранени, а след това в зависимост от категорията, но да кажем, че над 18-годишна възраст вече могат да се употребяват всякакви фойерверки, разрешени за любители.

От разрешените за любители удачен вариант за мащабна заря са пиробатериите. Пиробатерията трябва да се постави според инструкцията, със стрелката, която обозначава посоката, от която се изстрелват изстрелите, нагоре, да не се надвесвате над нея когато я палите и когато става дума за малко изделие да го укрепите внимателно с камъни от страни.

Тази година например са доста популярни 100-изтреловите пиробатериите. „Общо взето има най-голямо търсене към тях”, каза още експертът. Цените им са от 50 до 80-100 лв. 

Дискусиите са закрити за тази страница