Българи били на метри от взрива в Лион

13 са ранените при взрива на пешеходна улица в Лион. Властите разследват терористичен акт. Няколко българи са се оказали на метри от атаката, предаде Нова телевизия.

Полицията в Лион продължава активно да издирва предполагаемият извършител. Говори се за терористичен акт, въпреки че до този момент няма член или организация, които са поели отговорността за извършеното нападение. Антитерористичната прокуратура работи по случая, което е ясен знак, че може би наистина става въпрос за терористична атака.

Във френския град Лион е една от най-големите български общности във Франция.Българка се оказва пряк и неволен свидетел на атаката. Зорница Стоянова живее и работи от години в Лион. В момента, когато взривът избухва, жената e в отсрещната сграда. Соделя през сълзи шока от преживяното.

„В 17:30 напусках работа. Чаках асансьора, до мен беше една възрастна жена на 78-години. Не видяхме какво точно се случва. В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци, крещенето. Хората бяха изплашени. Биеха по вратата на главния вход на сградата, за да се скрият, явно ги беше страх, че ще продължи. Ние не знаехме какво точно се случва. След това дойдоха Бърза помощ и полиция”, разказа Зорница Стоянова.

 

Повече от час след инцидента Зорница остава блокирана в сградата, където заедно с други свидетели дава показания пред полицейските власти. „Полицията ни държа много време, повече от час. Разпитваха ни дали сме видели нещо, дали сме чули нещо. Разпитваха абсолютно всички. Търсеха и най-малката информация, което е съвсем нормално. Имаше много лекари и Бърза помощ, които постоянно се интересуваха от това как сме и как се чувстваме всички. Беше ужасно. Имаше много  деца и хора, които гледаха отвсякъде”, каза още Стоянова.

Междувременно, полицията продължава издирването на основния заподозрян за взрива. Става дума за мъж, избягал с велосипед. Той е бил заснет от охранителна камера да оставя чанта пред пекарна в Лион малко преди експлозията. „Мъжът е заснет от камерите, така че знаем откъде е дошъл и накъде се е отправил”, заяви кметът на втори район в Лион – Дени Броликие. 13 души са пострадали при взрива, повечето са приети в болница с леки наранявания.

„Нараняванията са причинени от парчета стъкла от хладилната витрина, която е изпочупена от експлозията. Има повърхностни наранявания от парчета метал”, каза още Броликие. Разследването на експлозията е поето от специалисти по борба с тероризма, обявиха от прокуратурата.

Дискусиите са закрити за тази страница