България четвърта в ЕС по привличане на средства от плана "Юнкер"

„България е четвърта в ЕС по привлечени инвестиции по плана „Юнкер“. У нас има подписани споразумения за 423 млн. евро, които ще доведат до над 1 милиард и 700 милиона евро допълнителни инвестиции.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел по повод доклада на ЕК за напредъка на Европейския Фонд за Стратегическия Инвестиции (ЕФСИ) в ЕС.

Според прогнозите на Еврокомисията се очаква до 2020 г. ЕФСИ да създаде 1,4 милиона работни места и да увеличи БВП на ЕС с 1,3 %. „Над 700 000 малки и средни дружества ще могат да се възползват от подобрен достъп до финансиране и това е благодарение на промени, които приехме в Европарламента, целящи Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да взима предвид особеностите на икономиките на различните държави. Радвам се, че имах възможността да работя за реализирането на информационния хъб по плана „Юнкер“ в България, който помага на предприятията да привличат инвестиции в момент, когато Европа е в икономически растеж“, коментира още евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел, която бе отговорен докладчик за Групата на ЕНП в комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите относно напредъка по ЕФСИ.

„Вече можем ясно да заявим, че първоначалният скептицизъм към този инструмент за инвестиции бе неоснователен. Благодарение на Плана „Юнкер“, а също и на ангажимента и усилията на националните правителства и бизнеса, бъдещето и устойчивостта на инвестициите в Европа са гарантирани.“, добави Ева Майдел.

Дискусиите са закрити за тази страница