Българин от Украйна: Видях как руснаците убиват майка с малко дете в количка

„Информацията, че украински радикали са отговорни за зверствата в Украйна – е пълна глупост. Това са митове и легенди за оправдание на едни зверства, които продължават последните осем години”. Това заяви пред Нова телевизия Юрий Косев, българин от Украйна, който в момента е в Киев.

„Чувахме, че го има в Донбас и Крим… Че има геноцид, но сега го видяхме с очите си. Проблемът не е само в Буча. Беше завзет доста голям район. Сега са се изтеглили руските войски. В неделя бяхме в Иванков. Това е град на 40 километра от Киев. Бяхме с националната гвардия в едно от селата там, помагахме за товарене на трупове. Видяхме потресаващи неща. Там е същото като в Буча. В едно малко селце имаше десетки избити мирни хора”, разказа той.

Косев разказа и най-ужасното нещо, което сам е видял.

„Имаше убита жена с малко дете в количка. И то беше убито. Бяха минирали количката. Когато се опитаха да вземат детето, се взривиха трима военни. Бяха ранени, а доколкото разбрах, са починали впоследствие“, разказа той.

Според Косев всяка втора-трета къща е минирана.

„Местните хора разказват, че е било ужас. Нямат нито едно животно оцеляло. Това, което не са го изяли, просто са го разстреляли. „Рашистите“, така ги наричаме тук, не са давали на хората да ги ядат. Страшна смрад е. Разграбени са почти всички домове. Имаше един руски камион, взривен от нашите, когато са се изтегляли. Видях, че имаше тенджери и тигани. И прашки! Представяте ли си, женски гащи са крали“, разказа той.

Според него обяснението за насилието е да се всее страх сред хората, за да се подчинят на руския агресор.

„Разстрелвали са и просто за развлечение. Примерно, преди три седмици съученик на съпругата ми избягаха на вилата си, близо до Буча. Нямали вода и от време на време са ходили да си пълнят по време на окупацията. Отиват две момчета за вода и едното го застрелват руснаците. На въпроса защо, ние не сме въоръжени, не сме заплаха, казали на другия – „за да имате респект и да ви е страх“, разказа още Косев, който до 28-годишна възраст е живял в България.    

Дискусиите са закрити за тази страница