Българинът продължава да дава най-много пари за храна

Храната продължава да бъде най-сериозното перо в бюджета на българина, сочат данни на Националния статистически институт, разпростанени по повод 15 март – Световния ден на потребителите.

Според данните, които са за 2016 година, българинът харчи най-много от доходите си за хранителни продукти – 37,3%.

На второ място са разходите за жилище и битови сметки (17,3 на сто), а на трето – за транспорт (8,3 процента).

За здравеопазването отиват 6,7% от доходите. За свободно време, култура и почивка българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари – 5,2%, за други стоки и услуги – 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – 4,5%, а за дрехи и обувки – 4,4%, показват още данните

Средно на лице от домакинство българинът изяжда 88 кг хляб годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда средно 140 яйца.

27,3 литра е консумираният алкохол средно на лице от домакинство за 2016 година. Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада – ракията е на трето място.

Историята на Световния ден на потребителите започва през 1962 г., когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път поставя въпроса за необходимостта от защита на потребителските права в реч пред Сената. Той формулира и четирите основни права на потребителя: правото на безопасност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

От 1991 г. Денят на потребителя се отбелязва и в България.

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница