Бум на сватбите на емблематичната днешна дата 08.08.2018 г.

Осмицата символизира безкрайност. Това си пожелават днес 17 двойки в Пловдив, които избраха, въпреки жегата и деня в средата на работната седмица, да си кажат “ да“ пред длъжностните лица, предаде БГНЕС. Три осмици има в днешната дата, следващият подобен ден ще е на 9.09.2019 година.

11 от сватбите днес са в Централния дом на младоженците, в залата в Старинен Пловдив и в новото кметство на ж.к. „Тракия“, останалите са изнесени ритуали. Най- романтичната ще е във Виенския павилион в средата на езерото в Международния панаир. През лятото сватбите са повече в сравнение с други сезони, обясниха от „Празнични обреди“, не само времето е причина, а и фактът, че мнозина живеят извън страната и се връщат тук, за да узаконят връзката си.

В жегата, която днес натиска Пловдив, до обед са минали 6 двойки, от 14 часа маратонът продължи.

Щастието няма нищо общо с цифрите, щастието е в ръцете на всички младоженци, на всички хора, които днес сключват брак, както и всеки друг ден. Това каза за БГНЕС Саша Габровска, която е директор на „Столичен дом за радостни обреди” за днешния 8.8.2018 г., когато има съчетание от три осмици в датата. “Столичен дом за радостни обреди” се занимава с извършване на граждански обреди – сватба, именуване на новородени и свързаните с тях услуги от административно – правен характер /актосъставяне за раждане и граждански брак/.

На територията на Столична община съществуват 6 ритуални зали и днес всички работят на пълна пара. До сутринта цифрата за това колко брака ще бъдат сключени днес е била 51. „За София ще кажете не е кой знае каква цифра, но е. Първо защото сега са т. нар. Богородични пости от 1 до 15 август, и хората се съобразяват когато има пости, няма сватби, но днес има. Това е делничен ден, днес е ден сряда, а делнични дни обикновено по 3, по 4, общо да речем може да има 30 сватби, общо в шестте обредни зали, така че си е хубава цифрата”, посочи тя. Двойно повечето сватби тя свързва с датата – 8.8.2018 г.

Разбирах когато беше 12.12.2012 г. там се получаваше много интересно и да. След това ви казвам повече никога няма да се случи, вече свършиха 12, 13-и месец няма, обаче измислиха друго, ей го – 6.6, 7.7, догодина 9.9, ами след това какво ще бъде– не знам. Но сега явно, че хората се интересуват, може би, защото искат да бъдат щастливи и семейният им живот да премине безпрепятствено. Това не може да се случи – където има комин, там има и пушек, но се надяват като сключват брак в такъв ден, животът им да мине по-безпроблемно. Аз само това мога да кажа, аз много се радвам, че има толкова много сватби днес и нека всички да бъдат живи, здрави и много щастливи, но щастието няма нищо общо с цифрите, щастието е в ръцете на всички младоженци, на всички хора, които днес сключват брак, както и във всеки друг ден. Това не бива да забравят!”, каза тя.

Именно на 12.12.2012 г. си спомня, че било истински бум. С усмивка разказва, че не си спомня какво е било, само си спомня, че и през нощта е трябвало да остават да женят. „Не, че сме женили – шегувам се. Но беше много голяма бройката. След това нещата понамаляха. А сега например, освен 8-и, идва и 18.8.2018. Тогава пък над 100 са ни сватбите, обаче е съботен ден, и не чак толкова фрапираща цифрата, даже клони към нормалната, защото съботния ден е сватбен ден в България, но пак е много”, разказа Саша Габровска.

Тя около 40-45 години се занимава със сватбените ритуали в София. Спомня си, че преди демокрацията броят на сватбите бил около 12-13 хиляди на година, без да се съобразяват с никакви дати. След 10 ноември изведнъж има рязък спад, наполовина, на 6 хиляди спаднали в София, продължил, задържал се към 4-5 хиляди. „Сега малко почнахме да повдигаме глава и спираме на около 5 хиляди годишно. Но никога няма да можем да достигнем цифрата преди 10 ноември по много причини и най-важната–младите хора, тези, които сключват бракове, се изнесоха от България ”, посочи тя.

Дискусиите са закрити за тази страница