БСП предлага намаляване на депутатските заплати с 500 лв.

БСП предлага депутатите да си намалят заплатите с около 500 лв. Това е увеличението, което се е натрупало през последните две години. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че депутати от левицата не взимат пари за дните, в които не са в парламента, а обикалят страната. 
 
С ясното съзнание, че могат да бъдат обвинение в популизъм, лидерът на БСП обясни, че въпреки това отново настояват депутатските заплати не просто да не се актуализират, а да бъдат намалени с малко повече от 500 лв.
 
„Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели-работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите според средната заплата“, каза тя.
 
Нинова коментира и каква депутатска заплата предлагат да се фиксира:
 
„Предлагаме 2976 лв. заплата. Това е заплатата, на която е приключил работа предишният парламент. Тоест да си намалим заплатите с всички увеличения за последните две години. Но не свършваме дотук. Ще внесем проект за решение, с което да задължим Министерство на финансите да предложи нова формула за определяне и изчисляване на депутатските заплати“.
 
От БСП предлагат формулата да кореспондира с минималната, а не със средната заплата в страната.

Дискусиите са закрити за тази страница