БСП обвини ГЕРБ, че не иска Шенген

„Присъединяването на България към Шенген е от основно значение. Подобен приоритет всички сме записали. БСП винаги е отстоявала националните интереси и затова вчера предложи декларация за Шенген по времето когато Европарламентът обсъждаше този въпрос. ГЕРБ обаче отказаха. Силата на БСП е в нейната последователност“, предаде БНТ.

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Драгомир Стойнев по повод предложената от БСП декларация , с която се настоява приемането ни в Шенген.

БСП приветства включването на темата за шенгенското пространство. Всички сме „за“, но ГЕРБ е против, констатира Стойнев.

По думите му пълноправното членство на България в Шенген ще позволи да се повиши сигурността на гражданите, а те отново били за“, а ГЕРБ против.

Стойнев окачестви продължителното отлагане за членството ни в Шенген като прецедент и призовава всички държави членки да ни подкрепят за Шенген. „Това трябва да ни обедини. Всички са „за“, но ГЕРБ е против“, заяви социалистът.

Тази декларация трябваше да обедини всички, но ГЕРБ избягаха, констатира още Стойнев.

„Маските паднаха и ГЕРБ се присъедини към тези за неподкрепа на Шенген“, категоричен беше депутатът и допълни, че ГЕРБ не може да отстоява така приоритет както БСП.

Стойнев заподозря, че някой е отклонил ГЕРБ от този приоритет и те са се уплашили. По думите му така щяло да бъде цялото председателство и обвини ГЕРБ в политически слугинаж.

„Не можете да защитавате националната кауза, ако някой отвън не ви го каже“, заяви още той.

Дискусиите са закрити за тази страница