Брюксел: Икономическият ръст на България ще е 3.8%, на Европа – 2.3 

Българската икономика през 2018 г. ще расте с по-бързи темпове от общата на целия Евросъюз. А още по-добър ще е нашият показател по отношение на икономическото развитие на държавите от еврозоната. Това става ясно от пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. Според нея през настоящата година БВП на България ще се повиши с 3.8%. Доста по-слаб ръст – от 2.3 на сто, се прогнозира за 28-те държави-членки като цяло. Близо двойно по-бързо икономическо развитие пък ще отбележи нашата страна спрямо 19-те страни в еврозоната. За тях се прогнозира икономически растеж от 2%.

В доклада на ЕК обаче тези цифри се определят като добри. Силният икономически растеж в ЕС се запазва на фона на нови заплахи като нестабилни пазари, риск от прегряване и последици от протекционизъм, отбелязва Еврокомисията, предаде БНТ.

В доклада на Брюксел се отбелязва, че очакванията за България се повишават. Като главен двигател на растежа се посочва вътрешното търсене. Докато приносът на нетния ни износ се очаква да стане отрицателен.

Рисковете за страната ни са външни заради отворената ни икономика. Повишената покупателна способност, ръстът на административните и енергийни цени ще ускорят инфлацията, посочва Еврокомисията. Тя очаква запазване на положителните тенденции на трудовия пазар, със силно повишение на заплатите и нарастване на заетостта. Според Брюксел държавните ни финанси ще останат стабилни при благоприятната макроикономическа среда и въпреки ръста на държавните инвестиции и заплатите.

Дискусиите са закрити за тази страница