Британските депутати гласуваха законопроект, принуждаващ Тереза Мей да отложи Брекзит

Британските депутати гласуваха с мнозинство от едни глас премиерът Тереза Мей да бъде принуден да поиска удължаване на процеса за Брекзит, за да се избегне сценария за излизане от ЕС без сделка.

Със 313 гласа „за“ срещу 312 „против“ Камарата на общините прие внесения законопроект от Ивет Купър от Лейбъристката партия. Той обаче ще трябва да бъде одобрен и в Камарата на лордовете преди да стане закон. Освен това ЕС също трябва да вземе решение дали е съгласен с удължаването на срока за Брекзит.

Опитът на Ивет Купър да прокара проектозакона бе остро критикуван от брекзитиърите в Консервативната партия на Тереза Мей. Те бяха недоволни от необичайния процес по процедурата, тъй като се стигна до гласуване на предложението само след часове на обсъждане, а не след месеци.

Всичко това се случи след като Тереза Мей започна преговори с лидера на опозицията Джеръми Корбин за намиране на изход от кризата около Брекзит. Те ще продължат и днес в опит да съгласуват план за Брекит, който да бъде весен за гласуване в парламента преди извъредната среща на върхана ЕС на 10 април.

Ако Мей и Корбин не се договарят, премиерът обеща да предложи на депутатите варианти за гласуване, сред които и нейната сделка за Брекзит, която вече 3 пъти бе отхвърляна.

Дискусиите са закрити за тази страница