Борисов: 30 000 мигранти готови да почукат на вратата ни

“България се справя много добре с охраната на външните граници, но повече не може да го прави сама и има нужда да й се помага. Издъхваме“, заяви премиерът Бойко Борисов пред баварския си колега Маркус Зьодер на конференцията по темата, организирана от вътрешния министър Младен Маринов и фондация „Ханс Зайдел“.

 

„Ние сме разтревожени от този Поход на надеждата, който се организира в лагерите в Турция. В момента има над 30 хил. души, които са организирани да тръгнат по Балканския път. И ако тръгнат жени, деца и с тях се атакуват границите напред, ще стане голям проблем, но такава организация тече“, оповести Борисов на форума. „Това е все едно някой да ти дойде в дома неканен и затова полагаме всичките тези усилия“, обясни още премиерът, цитиран от Канал 3.

И напомни, че в Турция мигрантите са 4 млн., а на този фон към несигурността на Балканите се добавят и проблемите в Косово и Крим. 

„България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи. Трябва да й се помага. Показваме, че го правим, но дето се вика – издъхваме. Това са години наред. Няма никакъв шанс това да приключи, то ще става по-тежко“, предрече премиерът. 

Борисов не се съгласи с твърденията за „нашата лоша Европа“, както казват някои заради мигрантската ни политика и охраната на границите. „Всъщност, Европа е най-хубавото място в света. Най-хубавото място за живеене.“, продължи Борисов. Но не е съгласен с това, че всички искат да дойдат в Европа наготово, някои – дори без да се трудят. Той се върна към генезиса на проблема с мигрантската вълна, когато Европа е постъпила най-хуманно, защото медиите показвали как вълните лашкат „детски трупчета“.

„Тогава може би чисто по европейски и по женски канцлерът Меркел каза: „Елате ще ви спасим, няма да ви оставим да се давите“, което впоследствие донесе многото проблеми, констатира премиерът. Той упрекна обаче германците, че са им предлагали по 1000 евро, което означавало не да спрат вълната, а направо покана за още желаещи да се настанят в Европа. Допуснало се е и лавината от мигранти да уплаши гражданите на Стария континент.

„Когато имаме възможност да си кажем всичко като приятели в очите, тогава има и ефект. Безгрешни хора няма, всеки може да сгреши, но ако повториш грешката, ако потретиш – значи си глупав. Това не искам да го правим“, отсече Бойко Борисов пред баварския премиер.

Дискусиите са закрити за тази страница