Борисов: Конфликтът в близост до нас влияе зле на региона

Конфликтът в близост до нас влияе зле на региона. Това коментира премиерът Бойко Борисов, преди да отпътува за Анкара, където ще разговаря с президента на Турция Реджеп Ердоган.

На работна вечеря двамата лидери ще обсъдят действията за справяне с кризата в Сирия и спирането на бежански натиск към Европа.

Според премиера не можем да гледаме със злорадство към това, което се случва при нашите съседи. Той определи като „голяма грешка“, че срещу жени и деца се изкарва армия.

„Такива конфликти са голяма бомба за бъдеще, влияят върху растежа, бизнеса, икономиката, туризма. А когато имаме този щам на сегашния грип плюс коронавируса, нещата в един момент могат да станат драматични… Отивам на приятелска вечеря с мой колега и приятел, който до момента проведе четири разговора – с Тръмп, Меркел, Борисов и след мен с Макрон… Ще искам да продължим приятелските и добрите междусъседски отношения“.

Бойко Борисов припомни вече заявената позиция на страната ни за изнесен център, извън територията на ЕС, където да пребивават мигрантите.

Премиерът обяви, че във връзка със ситуацията с коронавируса е договорена доставка на 2000 маски от Нидерландия, а Турция ще бъде помолена за съдействие за доставка на защитни облекла.

Дискусиите са закрити за тази страница