Борисов и Путин обсъдиха сътрудничеството между София и Москва

Темите за Западните Балкани, борбата с тероризма и Сирия бяха акценти в разговора между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин в Кремъл, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов отбеляза, че това е третата среща помежду им и посочи, че сега двете страни могат да си сътрудничат и по темата „Западни Балкани“. Той запозна Путин с приоритетите на българското европредседателството и по-конкретно – с изграждането на проекти за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност в региона.

„Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знаете какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби, както и в областта на туризма и земеделието“, каза още българският премиер.

Двамата лидери обсъдиха и възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността както на европейско, така и на междудържавно ниво. Борисов посочи, че усилията трябва да бъдат насочени основно към превенция на тероризма – чрез борба с радикализацията и с насилствения екстремизъм.

„Надявам се тази среща да създаде добри условия за развитие на нашите отношения“, каза руският президент. Той посочи, че това може се осъществи в сферата на икономиката, културата и духовните връзки. Като пример за това руският президент даде честването на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, както и Деня на българската култура, просвета и на славянската писменост. 

По време на двустранната среща от българската делегация присъстваха заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петков, а от руска – външнополитическият помощник на президента Юрий Ушаков, министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров и заместник-министърът на външните работи Александър Грушко. 

По-късно Путин дава официален обяд в чест на българския министър-председател. На него ще присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова.

От руска страна ще бъдат първият вицепремиер и министър на финансите, заместник-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на „Газпром“ и президентът на „Лукойл“.

Борисов подари на руския държавен глава икона на Исус Христов, изработена от монах в Света гора.

Дискусиите са закрити за тази страница