Борисов искал пълен контрол над сделката за ЧЕЗ, Гинка заминава за Чехия, за да лобира

Премиерът Бойко Борисов е изразил намерение държавата да поеме контрола над електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това стана ясно след срещата му с Гинка Върбакова, собственик на „Инерком“, фирмата, който се включи в сделката.

Пред медиите Върбакова каза, че заминава за Чехия, където ще се срещне с представители на държавната компания ЧЕЗ, за да ги убеди, че българската държава може да бъде надежден партньор. Тя каза, че лично тя няма против държавата да участва в сделката. 

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова. 

Тя каза, че е склонна държавата да има участие в сделката. „Склонна съм да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да даде съгласие“, заяви Върбакова в присъствието на финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. 

Върбакова заяви, че в сделката няма участие на български банки, въпреки че само преди дни премиерът Борисов заяви, че една от банките, заявила участие във финансирането, е българска. Тя не пожела да даде повече подробности, тъй като ставало въпрос за банкова тайна и конфиденциална информация.

Финансовият министър каза, че държавата има възможност да участва в купуването на компанията чрез средства от държавния бюджет или „чрез частно придобиване през някоя от другите компании“. По думите му обаче това в настоящия етап не може да стане, тъй като разговорите са напреднали.

Ние изразихме воля, че искаме да участваме в тази сделка, ако чешката страна се съгласи, заяви Горанов.

Той каза, че правителството е в „деликатна ситуация“, тъй като зависи от „волята на два частни субекта“. „Виждаме добрата воля от страна на българското дружество да допусне държавата до сделката“, коментира той и уточни, че се надява държавата да може да има „най-малкото контролен дял“ в компанията.

Дискусиите са закрити за тази страница