Борислав Сарафов също излиза в отпуск

Заместник-главният прокурор по разследването и ръководител на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов излиза в отпуск, научи „Правен свят“ от свои източници в службата.

До решението му се стигна след като в четвъртък сутринта по разпореждане на Сотир Цацаров започнаха проверки на имотите на сина на заместника на „обвинител №1“, на председателя на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев, на Елисавета Панова, съпругата на председателя на ВКС и на самия Лозан Панов.

Премиерът Бойко Борисов призова ръководителите на трите институции да подадат оставки или да излязат в отпуск, докато проверките не приключат.

След решенията на Георгиев и Сарафов, Лозан Панов остана единственият от попадналите в имотния скандал висши представители на властта, който отказва да поеме моралната отговорност като напусне поста си или поне да излезе в отпуск, докато тече разследването за това с какви средства е закупен апартаментът, в който живее и има ли конфликт на интереси, че продавачи на жилището са били бъдещите му кумове – собствениците на фирма „Артекс“.

Проверката за конфликт на интереси на Панов ще се извършва от Инспектората към Висшия съдебен съвет, чийто членове след приключване на мандата им, могат да се окажат в зависимост от председателя на ВКС, допълват от „Правен свят“. Във вторник стана ясно, че по друга проверка срещу Лозан Панов – за натиск върху съдии от Апелативния специализиран наказателен съд по делото „Иванчева“ – инспекторите не са установили нарушение.

Дискусиите са закрити за тази страница