Близо 20 автобуса с българи чакаха с часове на сръбско-унгарската граница

Близо 20 автобуса, превозващи български граждани на ГКПП Хоргош-Рьоске бяха забавени на сръбско-унгарската граница. Това се е случило малко преди полунощ срещу 1-ви април, сочат сигнали, подадени в Министерството на външните работи. Веднага след получаването им, Посолството на България в Будапеща е оказало съдействие на чакащите ни сънародници, съобщават от МВнР.

„След осем разговора с главния дежурен на МВР-Унгария е установено, че от март на граничните пунктове на Унгария се провежда постоянна операция „Сухопътни граници 2018“. Това важи особено за уязвимите за миграционен натиск направления. Операцията включва тотална проверка на всички моторни превозни средства, влизащи в страната от Сърбия. Властите обръщат особено внимание на ТИР-автомобили и автобуси. Това е причината за забавянето на автобусите с българи, сред които и ученици. МВнР е уведомило своевременно подалите сигнала за операция „Сухопътни граници 2018“, обясняват от българското външно министерство.

От ведомството напомнят, че отбелязването на католическия Великден, намаленият брой служители на граничен контрол и парламентарните избори в Унгария на 8-и април също може да утежнят преминаването през страната. ГКПП Хоргош-Рьоске е а върху основната пътна артерия, водеща от България към Виена. 

Дискусиите са закрити за тази страница