Близките на жертвите край Своге все пак ще получат по 50 000 лева

Комисията за финансов надзор (КФН) и ръководството на застрахователя, който изплати по 10 лева обезщетение на близките на загинали при трагедията в Своге, са провели среща. Това съобщиха от финансовия регулатор. Оттам допълват, че „е провокиран диалог“ със застрахователя за изплащането на пълния размер от 50 000 лева на близките на 20-те жертви на автобусната катастрофа от август миналата година.

По-рано „Хоризонт“ научи, че управителният съвет на компанията заседава, за да потвърди решението за пълното обезщетяване на наследниците.

Въпреки че ще промени решението си и ще изплати обезщетенията по застраховката „Злополука с пътници“, от застрахователната компания остават на мнение, че няма основание за плащане. Причината е в нередовните документи за провеждането на пътуването през август миналата година, при което край Своге загинаха 20 души. Досега становището на застрахователя беше, че докато съдът не се произнесе, обезщетенията няма да бъдат изплатени.

Решението да се изплатят по 10 лева е следствие на акт за принудително действие, издаден от Комисията за финансов надзор. По-рано пред „Хоризонт“ обаче експерти обясниха, че актът на финансовия регулатор е незаконен.

Засега няма официално становище и за застраховката „Гражданска отговорност“, която е направена при друга компания. От нея трябва да бъдат обезщетени не само близките на загиналите, но и пострадалите при трагедията.

Дискусиите са закрити за тази страница