Благоев: Дядо Добри беше живо евангелие, показа как се живее вярата

Църквата трябва да прояви мъдрост и в един момент да започне процедура по канонизацията на дядо Добри. Знам, че ще се изтъкнат доводи, че има канони, но това, което сме видели е достатъчно, за да се желае от вярващия народ. Това коментира в ефира на „Денят започва“ журналистът на БНТ Горан Благоев, предаде БНТ.

След като обществото го нарича „светецът от Байлово“, няма какво повече да се замисляме върху това нещо, допълни той. Горан Благоев описа дядо Добри като земен, истински човек и в същото време „живо евангелие“. Благоев коментира, че това, че дядо Добри не e искал да бъде сниман и показван, красноречиво показва какъв човек е бил.Горан Благоев: Когато говорим за дядо Добри някак трябва да погледнем към нас. И за нас да говорим. И да сме безкрайно благодарни на Бог, че имахме шанса да видим какво значи един истински светец.

Да изоставим егото си и да помагаме на другите, това ни показваше дядо Добри, обясни Благоев. Показваше ни какво трябва да сме и какво често не сме, за съжаление, допълни той.

Обикновен човек, но в същото време неземен, вярата му донесе толкова голямо познание. Така предстоятелят на храм „Св. София“ отец Ангел описа дядо Добри и допълни, цитирайки Радичков – „изпаднал от каруцата на Бога“.Отец Ангел, предстоятел на храм „Св. София“: Онова, което винаги ни учеше – за да бъдеш достоен в този свят, не ти трябва много. Трябва ти голяма вяра и онази любов, която да раздаваш на хората.

 

Дискусиите са закрити за тази страница