Бивш петролен магнат призова руснаците да бойкотират президентските избори

Критикът на Кремъл Михаил Ходорковски започва серия от предавания по своя канал в сайт за видео споделяне и още в първото прикани масите да бойкотират президентските избори в Русия през март, пише „Независимая газета“, цитиран от ДАРИК. 

Бившият руски олигарх вижда в изборната кампания по-скоро политическа игра, отколкото нещо реално, затова няма намерение да финансира кандидати на опозицията – нито телевизионната звезда Ксения Собчак, при все че тя подкрепи идеята му за парламентарна република, нито бореца с корупцията Алексей Навални.

Присъда за злоупотреби впрочем затваря за Навални пътя към изборите, но ако все пак бъде регистриран, Ходорковски ще му връчи 1 милион долара, стига да спечели конкурса „Вместо Путин“, отбелязва вестникът. Ходорковски не дава на руската опозиция пари за кампанията, защото наистина не вижда смисъл, обяснява политологът Ростислав Туровски.

Според аналитика за Ходорковски днес са по-важни собствената му публична дейност и шансовете да запази мястото си в политическия дневен ред. „Независимо дали се готви за изборния цикъл 2021-2024 г. или не, при всяко положение кампанията за 2018 не е негова. Задачата му е да търси политически съюзници за в бъдеще“, смята Туровски.

Онлайн списанието „Експерт“ обширно коментира президентската кандидатура на Ксения Собчак. Който и да е автор на този проект, включването на Собчак в надпреварата излезе много успешна стъпка, която едва за седмица видимо промени политическия пейзаж и накара играчите да си разкрият картите. Опонентите на Кремъл излизат от сянката твърде бързо, но самият Кремъл упорито продължава паузата – днешният президент Владимир Путин още не е заявил официално дали ще се бори за нов мандат, посочва изданието.

Обещала по-рано „с първия си знаков указ“ като президент на Русия да махне тялото на Владимир Ленин от мавзолея на Червения площад, Собчак заяви в Инстаграм, че Йосиф Сталин е изградил в страната система, в която „властта не принадлежи на народа, нито дори на някакви елити, а просто на специалните служби“, информира „Вести“.

„Тепърва предстои да разбием тая система“, цитира електронният вестник журналистката, която се представя за кандидат „против всички“ – графа, която руските власти изличиха от изборните бюлетини.

Дискусиите са закрити за тази страница