Бивш партньор и опозиция изхвърлят Салвини от властта в Италия

Джузепе Конте ще остане премиер на Италия, а доскорошните противници от Демократическата партия (ДП) и движението Пет звезди (Д5З) ще формират правителство. Това стана ясно след края на преговорите между двете формации, пише Би Би Си, предаде БГНЕС.

Коалиционното правителство означава, че плановете на вицепремиера и вътрешен министър в досегашния кабинет Матео Салвини, се провалят.

Салвини умишлено предизвика кризата, като сложи край на коалицията с Д5З. Неговата партия Лига има голямо предимство в проучванията на общественото мнение и Салвини се надяваше да спечели предсрочните избори. Както той, така и лидера на Форца Италия Силвио Берлускони, призоваха за нови избори, след срещата си с президента на страната.

Но традиционните противници от ДП и Д5З се обединиха, за да не допуснат предсрочен вот и победа на Лига. Сегашният парламент има мандат до 2023 г.

“В трудни времена като тези не можем да си позволим да нямаме куража да не опитаме този вариант.”, каза лидера на ДП Никола Дзингарети.

По време на речта си, след като подаде оставка в края на август, премиерът Конте нападна яростно Салвини и нарече правителствената криза и ролята на лидера на Лига “безотговорни”.

“Салвини търси поводи да предизвика избори”, каза Конте от трибуната на Сената.

Дискусиите са закрити за тази страница