Белият дом спира да финансира фонда на ООН за бежанците от Палестина

САЩ спират финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Агенцията изрази дълбоко съжаление и отхвърли критиките от страна на американската администрация, предаде БНТ.

Администрацията на президента Доналд Тръмп повече няма да финансира агенцията на ООН за палестинските бежанци, съобщи Държавният департамент на САЩ. Изразено в цифри, Вашингтон блокира 290 милиона долара. Това се случва седмица, след като бе орязана американската помощ за проекти на Западния бряг и в Газа на стойност над 200 милиона долара.

САЩ, които осигуряват почти 30 процента от общия бюджет на Агенцията, настояват за реформиране на начина, по който тя се управлява. Според американската администрация, Агенцията на ООН за палестинските бежанци е в криза, тъй като безкрайно разширява броя на лицата със статут на палестински бежанци, имащи право на помощ.

Агенцията осигурява здравеопазване, образование и социални услуги за близо 5 милиона палестинци на Западния бряг, в ивицата Газа, Йордания, Сирия и Ливан. Организацията изрази съжаление и разочарование от решението и отхвърли критиките. Тя ще търси допълнителни средства от сегашните си партньори в Европа, Персийския залив и Азия.

Дискусиите са закрити за тази страница