Белгийското правителство ще обсъди днес дали да вземе мерки по случая Скрипал

Белгийското правителство ще обсъди днес дали да предприеме мерки по случая Скрипал, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че Белгия, като страна домакин на седалищата на ЕС и на НАТО, е отговорна за акредитацията на дипломатите в Брюксел. Белгийският външен министър Дидие Рейндерс ще предложи днес на своите колеги в правителството национални мерки срещу Русия в отговор на отравянето във Великобритания на шпионина Сергей Скрипал. Той уточнява, че списъкът с „вероятно опасните“ руски представители в Брюксел, срещу които може да бъдат предприети мерки, е изготвен съвместно с разузнавателните служби.

Европейската комисия поясни вчера, че държавите в ЕС имат възможността самостоятелно да предприемат свои едностранни мерки срещу Москва по този случай. На равнище ЕС миналата седмица Европейският съвет изрази съпричастност с Великобритания, като потвърди, че най-вероятно Русия е отговорна за отравянето на Скпипал.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи вчера, че 14 държави от ЕС предприемат собствени мерки с прогонването на руски дипломати.

Дискусиите са закрити за тази страница