Без подслон са над 70 000 след земетресението в Иран

Трагедията в Иран. Най-малко 540 са жертвите на мощното земетресение, което разлюля страната в неделя. Ранените са повече от 8 хиляди. Без подслон са над 70 хиляди. Днес е ден на траур. Наред с огромната мъка и отчаянието сред хората се надига и гняв, информира БНТ.

Тежката техника и спасителните екипи в Керманшах – най-засегнатата от земетресението провинция, работят без почивка, но надеждата да се намерят оцелели вече е минимална. Оцелелите на практика се нуждаят от всичко – вода, храна, медикаменти. В много сериозен проблем се превръща липсата на палатки, нощем температурите падат до нулата.

„Виждате какво стана с домовете ни – напълно разрушени са! Никой не ни помага, няма палатки. Децата ми треперят от студ“, споделя местна жителка.

Президентът на Иран Хасан Рохани, посети района и изрази съжаление, че там го е довела огромна трагедия. Хасан Рохани, президент на Иран: „Искам да уверя пострадалите, че правителството ще направи всичко по силите си и възможно най-бързо ще намери решение на проблемите.“

По време на обиколката му стана ясно, че най-големите поражения са върху здания, строени по специален проект от времето на предишния президент на Иран – Махмуд Ахмадинеджад. Изравнени със земята са най-малко 12 000 жилищни сгради. В 1650 градове и села, в седем иракски провинции сградният фонд е сериозно повреден. Фирдес Шахбази: „Другите сгради край нашата не са пострадали толкова, защото са частно строителство.“

Президентът Рохани обеща проверка по случая и допълни, че сметка ще се търси на всички, които не са спазили стандартите за строеж. След земетресението в граничния район между Иран и Ирак са регистрирани най-малко 200 вторични труса. Разчистването на отломките продължава, на място работят военни и представители на десетки международни организации.

Дискусиите са закрити за тази страница