Безумие на границата: Насочват потока от чакащи стотици тирове към София

Безумието на границата продължава. Сотиците тирове, които сега чакат на ГКПП ”Капитан Андреево” заради спряната от държавата лаборатория за фитосанитарен контрол, сега ще се насочат към столицата, за да изчакват резултатите от пробите на плодовете и зеленчуците. Това е най-новото решение на властта, след хаоса, който сами сътвориха, пише ФрогНюз.

Куриозното е, че потокът от камиони ще се насочи към София посред лято, когато движението по пътя се засилва. Оказва се, че има идея да бъдат създадени буферни зони, където турските шофьори, ведно с товара, да изчакват Националната референтна лаборатория да обработи анализите на пробите им. Това обясни заместник-министърът на земеделието Иван Христанов по време на посещението си на ГКПП Капитан Андреево по искане на турската страна.

Христанов, който се разследва от КПКОНПИ за кконфликт на интереси призна, че в момента се обмислят и други буферни зони във вътрешността на страната, където камионите да изкачват резултата от пробите. Целта е да разтоварят опашките, но не и разходите, и допълнителното отклонение от маршрута на турските превозвачи.

Христанов твърди още, че решението на границата да няма частна лаборатория, е взето на национално ниво, защото, по думите му, е рисково частна фирма да отговаря за фитосанитарния контрол. Точно с този аргумент БАБХ на 20 май иззе дейността на „ЕВРОЛАБ 2011“, собственост на Васил Димитров, допълва Дир. бг. Странно как държавата ще обясни факта, че в европейските страни тази дейност се осъществява именно от частни лаборатории. 

И вместо по час-два, в момента турските шофьори чакат по два дни. Призна го и Христанов, но преходният период щял да трае кратко – само няколко месеца, докато оборудват държавна лаборатория. 

За опашките Христанов се оправда с това, че „обработката на документите се спъва през цялото време“, като вини за това собственика на частната лаборатория Васил Димитров, който има договор за обслужване на над 700 турски фирми. Няма как да изпълнявам нещо, което ми е забранено със заповед, опровергава го бизнесменът, който показа заповедта на БАБХ. 

И двете страни очакват спора им за договора за наем на държавното помещение да бъде разрешен от съда, а Васил Димитров разкрива, че вече се води досъдебно производство по сигнала му за това кое е лицето, което му оказа натиск да му отнеме бизнеса. Той е убеден, че хаосът е съзнателно търсен от страна на властта, за да може след месец друга фирма да заеме мястото му.

Дискусиите са закрити за тази страница