Безпрецедентно! Тръмп затвори САЩ за европейци за 30 дни заради заразата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви ограничения за пътуване от и до Европа в опит да пребори разпространението на коронавируса Covid-19, съобщава ВВС. Новите правила влизат в сила от петък в полунощ.

В телевизионно обръщение той заяви, че всички пътувания за Европа ще бъдат спрени в следващите 30 дни. „За да не допуснем нови случаи да навлязат в страната ни, ще спрем всички пътувания от Европа до САЩ“, посочи Тръмп.

Той обаче каза, че „силните, но необходими“ ограничения няма да се прилагат за Обединеното кралство, където сега са потвърдени 460 случая на вируса.

В специално съобщение на Външно министерство се пояснява, че мярката засяга всички, които не са американски граждани и техните най-близки, тези с право на постоянно пребиваване и определена специално описана категория, които 14 дни преди да се появят на границата на САЩ, са били в страните от Шенгенската зона.

Потвърдените случаи на заразени с Covid-19 в САЩ са 1135, а смъртните случаи са 38, посочва ВВС.

Президентът на САЩ обяви и план за милиарди долари в подкрепа на дребния бизнес, за да смекчи икономическия ефект от епидемията в страната. Той призова Конгреса да приеме и данъчни облекчения като част от „агресивни и всестранни усилия“ за борба с вируса.

Според длъжностните лица във Вашингтон рискът от инфекция е нисък за широката общественост в САЩ, но безпокойството се задълбочи, след като продължават да се потвърждават нови и нови случаи. Армията е блокирала градчето Ню Рошел на север от Ню Йорк, където е установено едно огнище на вируса. Националната гвардия доставя храна на поставени под карантина лица.

Високите медицински разходи правят вируса особено проблематичен – много американци избягват посещенията при лекар, защото не могат да си позволят да плащат, подчертава ВВС. Липсата на платен отпуск по болест е друг проблем, както и опасенията заради броя на наличните тестове за коронавируса.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който отговаря за оперативната група, която координира отговора на кризата с коронавируса в САЩ, заяви, че „всеки американец може да бъде тестван без ограничения при спазване на нарежданията на лекарите“ и че застрахователите са обещали да компенсират всички медицински разходи.

Дискусиите са закрити за тази страница