БАН се оттегля от Споразумението за НИМХ заради бюджета за 2019 г.

БАН се оттегля от участието си в Споразумението за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това заявяват в отворено писмо до министъра на образованието и науката от Академията. Те са на мнение, че залегналите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18 септември 2018 г. Споразумение между БАН, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и МОН, така и на постигнатите договорки, потвърдени пред Общото събрание /ОС на БАН.

„Параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са противоконституционни и противозаконни и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН – в отговор на апела на министър-председателя – да решат казуса „Национален институт по метеорология и хидрология“, съгласно Закона за БАН и Устава на БАН. Това ни дава основание да оттеглим участието си от Споразумението“, се казва в отвореното писмо.

От БАН призовават министър Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на параграфите з1(1), з3(1) и з6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.

Дискусиите са закрити за тази страница