БАН се вдига на протест заради унизителните суми за Академията, заложени в проектобюджета

„Оценката ни е много разочароваща от това, което видяхме заложено за БАН в проектобюджета. Затова сме предприели Общото събрание на БАН една офанзива, за да кажем колко сме разочаровани и унизени сме за пореден път от това, което излезе на 31 януари от МС“, посочи пред БНР проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.
 
„Проектобюджетът показва, че увеличенията на трансферите към държавните висши училища, където заплатите и сега са в пъти по-големи от тези в БАН, са в пъти по-големи отново.
 
Заплатите на учителите през 2022 година според документа ще нарастнат средно с 12 на сто и ще достигнат 125 % от СРЗ за страната. И през 2021 минималната работна заплата на учител беше по-висока от средната заплата за професор в БАН.
 
СРЗ в БАН е 834 лв., за асистент – 946 лв. за професор – 1246 лв. По послединте данни на НСИ СРЗ в страната е 1543 лв., а за СРЗ за София е 2073 лв. Тоест СРЗ в БАН е 55 % от средната за страната“, това изчисли още проф. Мутафов.
 
„Повечето от младите хора се привличат от БАН заради докторанските ни програми, ние традиционно привличаме и обучаваме най-голям брой докторанти.
 
После тези хора отиват във висшите училища или в реалния сектор. Аз като директор на Института за изкуствата не мога да се оплача от интерес към нашата работа. 20 докторани годишно обучаваме, понеже институтът е много модерен и „вървежен“, повечето от тях се борят да останат при нас. Но ще вземат 802 лв. в момента, в който станат главен асистент. Това е чудовищна несправедливост! „, каза още проф. Мутафов.
 
„От години в БАН целеви средства за издръжка на повечето институти няма. Бюджетната субсидия от НС покрива предимно Фонд „Работна заплата“  за БАН. Което е абсурд. И затова сме гневни и този път ще направим всичко възможно тази несправедливост към нас да бъде поправена.“, каза пред БНР проф. Мутафов.
 
Той допълни, че тяхното предложение до МОН за увеличение на бюджета за 2022 г. е било с мининум 30 милиона лева. 28 млн.лв. за заплатите и 2,300 млн.лв. за компенсиране на завишените цени на ток, парно и вода.
 
МОН е приело да се поиска увеличение за бюджета на БАН с 20,400 млн.лв., което не е било прието от
Министерство на финансите.
 
„С това предложение за бюджет тази година мизерията ще се бетонира в БАН“, заяви експертът.  И завърши, че ще излязат по площадите и ще направят жива верига, ако трябва.

Дискусиите са закрити за тази страница