БАН планира протести след Нова година

Ръководството на БАН планира протести след Нова година, които ще съвпаднат с българското европредседателство, съобщава БГНЕС.

Излизаме на улицата, ако правителството не промени варварското си отношение към науката, обяви Бойко Георгиев, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и председател на Оперативния щаб на протеста, по време на брифинг на ръководството на Общото събрание на БАН.

Учените представиха програма за протестни действия под наслов „Повече няма да търпим“.

Проф. Евелина Славчева, председател на ОС на БАН, заяви, че на 8-ми януари 2018 г. академията ще проведе заседание.

Не бихме искали по време на Председателството на страната на Съвета на ЕС да има протести, но и това не е изключено, ако другите ни средства са изчерпани, предупреди Славчева.

В документ на академията се отбелязва, че Общото събрание на БАН оценява бюджетната субсидия на академията за 2018 г. като ликвидационна и е силно обезпокоено от нарастващото напрежение сред учените и служителите си.

На 11 декември бе проведено заседание на Общото събрание на академията, на което е приета Програма за протестни действия с конкретни мерки.

Учените настояват за получаване на целево финансиране за нормализиране на основните заплати на учените, специалистите и помощния персонал, увеличаване на месечната стипендия на докторантите и получаване на целево поощрително финансиране според резултатите от научно-изследователската дейност на научните организации в съответствие с проведеното оценяване от МОН през тази година.

За 2017 г. учените от БАН могат да се „похвалят“ със средна заплата от 755 лв.

През последните 10 г. тенденцията за изтичане на „мозъци“ се засилва, намалява и броят на постъпващите млади учени в БАН, докторантите са намалели наполовина, а вече напускат доценти и професори, които отиват във високотехнологични компании. БАН е в състояние на самопредизвикан разпад и този процес ще стане за много кратко време необратим. Отчетът на БАН тази година беше приет без нито една забележка от депутатите, всичко това породи надежда, че най-после ще получим по-висока бюджетна субсидия за следващата година. Екзистенц-минимумът за БАН е 98 млн. лв. на година. Но бюджетът за 2018 г. е поредният шамар за БАН и ние заявяваме, че повече няма да търпим, напрежението в академията ескалира, заради което вдигнахме черни знамена и обявихме начало на протестни действия, каза Евелина Славчева и допълни, че са поискали диалог с премиера, но към този момент няма отговор.

Учените сме хора рационални, но сме и отговорни, затова не можем да гледаме как загива най-старата научна организация в България – БАН, която е на 147 години. Чухме за себе си некомпетентни и неверни твърдения, но повече няма да търпим, защото нашата мисия е да работим за просветена България, добави Славчева.

Проф. Бойко Георгиев, председател на Оперативния щаб на протеста, професор в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, пък отрече твърденията, че академията е стара организация, остатъчна от тоталитарния период. Според него това е груба лъжа, защото БАН е претърпяла серия от реформи.

Той призна, че академията не е привлекателна за младите учени, тъй като получават с 50 лева повече от чистачките.

Учените искат целево финансиране от правителството в размер на 38 млн. лв., както и увеличение на заплащането на докторантите от 500 на 700 лева на месец.

Има само един труд в България, който е определен по-ниско от този на чистачите на тоалетни и това е възнаграждението на докторантите, отбеляза професор Георгиев.

В края на ноември учените протестираха, докато депутатите в парламента гласуваха Бюджет 2018. За БАН е предвидена държавна субсидия от 83 милиона лева, която учените определиха като „ликвидационна“.

Дискусиите са закрити за тази страница