Баневи няма да обжалват, Франция ги екстрадира у нас

 Арестуваните във Франция по искане на България Евгения и Николай Баневи няма да обжалват пред Касационен съд решението от миналата сряда на Апелативния съд в град Екс ан прованс, с което се дава съгласие за предаването им на българските власти, съобщи бТВ, позовавайки се на свои източници.. Това означава, че в близките дни бизнесменът и жена му ще бъдат върнати у нас, където ще бъдат съдени.

БГНЕС припомня, че на 21 ноември Евгения и Николай Баневи влязоха в залата с белезници, но пред подсъдимата скамейка те им бяха свалени. В рамките на по-малко от 3 минути съдът постанови, че е съгласен с предаването им на българските власти. Френският им адвокат Венсан Пенар коментира тогава , че окончателно решение за по-нататъшните действия няма. „Вече разбрахте, че Апелативният съд даде съгласието за предаване на съпрузите Баневи на българските власти. Оттук нататък имаме възможност да обжалваме пред Касационния съд. Обект може да е изрядността на решението от днес. После ще видим. Важното е, че финално решение за момента няма“, каза Пенар. След краткото заседание Николай Банев беше отведен към затвора, в който е задържан. Евгения Банева трябваше да изчака полицейска кола и заедно с още няколко задържани жени да бъде отведена към затвора в Марсилия. Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

На 26 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев даде разяснения по случая на извънреден брифинг в спецпрокуратурата по повод проверки на адреси и разпити на хора за приватизацията на „Полимери“ АД. “ Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца. На въпрос каква продължителност ще обхване разследването и ще бъде ли разследван бизнесът на Баневи в периода на управлението на Сергей Станишев, Гешев заяви, че „тези въпроси ще получат отговор в близките дни на подробен брифинг“. Гешев благодари за съдействието на френските власти и добави, че арестът е извършен въз основа на европейска заповед за задържането на двамата.

Гешев уточни още, че следователи от Отдел „Следствен“ на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод „Полимери“ АД, което бе приватизирано от Николай Банев и бе обявено в несъстоятелност. Бизнесът на скандално известното с демонстрация на богатството си семейство е проверяван нееднократно. При проверка през миналата година в „Полимери“ премиерът Борисов заяви : “ Убеден съм, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е екологична бомба, която ако не се вземат мерките, които взехме, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, трябва да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията, освен че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика, е много интересно. Активите отиват за частниците, а вредния отпадък и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като виц, но е факт. В момента държавата плаща тока, водата наблюдението“, заяви премиерът. Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по сагата Баневи. „Полимери“- Девня е отправната точка на досъдебното производство, започнато от прокуратурата срещу Николай и Евгения Баневи, но се очаква в резултат на извършени интензивни действия по разследването периметърът на фактите и обвиненията, които ще бъдат повдигане, да се разшири и да обхване една доста по- голяма и по- цялостна икономическа дейност, каза в Пловдив Сотир Цацаров

Дискусиите са закрити за тази страница